Pogled na Zemljo

Evropska okoljska agencija in Microsoft sta pripravila javno storitev za spremljanje stanja okolja


Pogled na Zemljo je dvosmerna okoljska komunikacijska platforma, ki združuje znanstvene podatke z odzivi in opažanji milijonov običajnih ljudi. Izhaja iz partnerstva med družbo Microsoft in Evropsko agencijo za okolje (EEA). Trenutno vsebuje podatke o več kot 22.000 kopališčih po vsej Evropi. Pogled na Zemljo vsebuje tudi podatke o kakovosti zraka za več kot 1.000 postaj po vsej Evropi. Poleg tega vam model za kakovost zraka omogoča pregled stanja onesnaženosti zraka med postajami za spremljanje kakovosti zraka. Za vodne lokacije vam portal omogoča vpogled v zgodovinske podatke za več let, za nekatere pa so na voljo tudi najnovejši podatki za leto 2009.

V petih letih načrtovanega partnerstva med družbo Microsoft in EEA bo platforma Pogled na Zemljo postopoma vključevala podatke o številnih drugih okoljskih temah ter prerasla v globalni laboratorij za spremembe v okolju. Razširila bo tematski vidik okoljskih informacij z vključevanjem najbolj izrazitih okoljskih izzivov našega časa, kot so prizemni ozon in druge oblike onesnaževanja zraka, razlitja nafte, biotska raznovrstnost in obalna erozija. Pozneje bodo vključeni tudi dodatni ponudniki informacij in povezave do drugih samodejnih storitev spremljanja stanja okolja.

Pogled na Zemljo izkorišča tehnološke inovacije družbe Microsoft, ki združuje okoljske podatke s prostorskimi s pomočjo Microsoftovih Zemljevidov Bing za podjetja in omogočajo splošni javnosti, da prispeva svoje znanje s preprostimi komunikacijskimi orodji. Tehnologija, uporabljena na tej stopnji, bo prerasla v virtualno izvedbo sistema zgodnjega zaznavanja z uporabo satelitskih podatkov v povezavi s krajevnimi podatki, ki bo pomagal pri prenosu informacij z globalne na lokalno raven. Velja tudi obratno. Lokalna opažanja, ki jih prispevajo vsakdanji uporabniki, bodo primerljiva z globalnimi opažanji okoljskih sprememb. Povezava do storitve